Mod de preparare foi tort egiptean:
Se mixează spumă albusurile cu un vârf de cutit de sare. Când am obtinut o spumă pufoasă, adăugăm zaharul și mixăm în continuare, până obținem o bezea. Adaugăm nuca măcinată și faina și omogenizăm amestecând de jos în sus. Punem amestecul într-o formă de tort rotundă (cu diametrul de 24 cm), tapetata cu hârtie pentru copt. Vom nivela și baga tava în cuptorul preîncălzit, pentru aproximativ 10 min, la foc mediu(trebuie să prinda o culoare ușor aurie). Între timp, ne ocupăm de următoarea foaie. Se procedează la fel incă de trei ori. Trebuie să pregatim în total 4 foi. Nu se desprinde hartia pentru copt, o vom face la asamblarea tortului.
Mod de preparare cremă de vanilie:
Punem intr-un vas zaharul, galbenusurile, faina, amidonul si omogenizăm. Adăugăm treptat laptele rece, amestecand cu un tel, sa nu faca cocoloase. Punem vasul pe foc si amestecăm continuu, pana se ingroasa amestecul si devine ca o budinca legata. Apoi vom mixa untul spuma, impreuna cu zaharul vanilat. Vom răci complet crema de vanilie, după aceea o vom pune peste unt și amestecăm ușor, usor, până încorporăm crema.
Mod de preparare cremă de frișcă:
Mixam frisca până devine pufoasa. Apoi vom carameliza zahărul intr-un vas. Se adaugă peste caramelul fierbinte nucile si amestecăm. Vom turna totul pe o hartie pentru copt, însă cu puțin ulei. Apoi vom lăsa sa se raceasca complet, rupem cu mana bucati, le punem intr-un tocator si le mixăm.
Mod asamblarea tort egiptean:
Asezăm una dintre foile cu nuca pe un platou, desprindem foaia de copt de pe ea si întindem un sfert din crema de vanilie, apoi un sfert din frisca, apoi presărăm nuci caramelizate. Se procedează la fel si cu restul de foi, cremă și friscă rămase. Cu putina friscă vom finisa tortul. Vom tapeta peretii tortului cu nuca tocată, iar cu frisca ramasa spritezi cu un poș niste moațe deasupra tortului. Eu am facut puțin caramel din 4 linguri de zahăr și l-am lasat sa se răcească pe o hartie de copt, după care l-am rupt bucățele și am decorat tortul. Voi îl puteti decora diferit, asta depinde de imaginația fiecăruia. Lăsăm tortul la frigider pentru cel puțin 3 ore, apoi este gata de savurat.
Poftă bună! Va pup cu drag, Anyta!
12 comentarii pentru “Tort Egiptean”
Felicitari Anyta, apreciez retetele pe care le postezi si ma bucur cand imi ies aproape ca ale tale!!!
Felicitari Anyta esti o artista clasa I ! Apreciez toate retetele minunate pe care postezi❤
Superbe Felicitări Multumesc ptr. retete
Anyta esti minunata ,am o virsta si am invatat multe amanunte de la tine care nu le stiam ..multumesc mult i-ti doresc multa sanatate si putere de munca !😍
Foarte bine aratã tortul, ce vreau eu sã stiu , cum decorati tortu pe lateral cu nucã mãcinatã, mie nu îmi iese asa 😁
Felicitări draga mea….ai o mână de artist. Incantane și pe mai departe cu creațiile tale!
Toatà stima, doamna Anyta!
Cele 4 blaturi din albuș nu ar trebui sa arate că o bezea, uscata..?!..mă întreb ,dacă cele 10minute recomandate pt copt, sunt suficiente pt că bezeaua sa se usuce complet..și dacă nu rămâne lipicios-cleios?!
Felicitări..foarte bine arata tot ce faci.😘😘😘succes pe mai departe
Multumesc frumos 🙂
Toate aprecierile mele Anyta,..Ești minunată!!
Multumesc frumos draga mea