Aceast[ re’etă este cea mai bună pe care am probat-o vreodată. Aparține chefului spaniol Nacho Manzano, care a caștigat și multe premii cu aceasta. Rețeta originală este cu 5 litri de lapte, așa am facut-o și eu, dar dacă voi doriți mai puțin, puteți să reduceți cantitatea. Durează în jur de 2 ore jumătate prepararea, dar merită, fiindcă la final orezul rămâne foarte cremos și gustos! Mult spor!
Ingrediente
- -5L de lapte
- -un praf de sare
- -coaja de la o lămâie și jumătate
- -5 rulouri de scorțișoară
- -200 g orez
- -125 g unt
- -250 ml smântână pentru gătit
- -230 g zahăr
Mod de preparare
Vom pune la încălzit 4 L de lapte și 1 L de lapte la fiert. În oala cu 1 L de lapte adăugăm un praf sare, coaja de la 1/2 de lămâie și 2 batoane de scorțișoară. În oala cu cei 4 L de lapte vom pune coaja de la o lămâie și 3 batoane de scorțișoară. Când laptele din oala mai mică a început să fiarbă, adăugăm 200 grame de orez, amestecăm și punem focul la minim.
Vom amesteca în continuare, iar când laptele a scăzut și compoziția se îngroașă un pic, mai adăugăm 2-3 polonice cu lapte (din oala cu cei 4L de lapte cald). Repetăm acest procedeu până când terminăm tot laptele de adăugat (durează aproximativ 3 ore). Tot procesul se face la foc mic și amestecând continuu. Când a mai rămas aproximativ 1 L de lapte de adăugat, îl vom turna tot odată și vom continua să amestecăm.
Vom scoate cojile de lămâie și batoanele de scorțișoară. Adăugăm 125 g de unt, 250 ml de smântână și amestecăm. Vom mai lăsa oala pe foc aproximativ 15-20 de minute, până când mai scade laptele și compoziția rămâne cremoasă. La final adăugăm 230 g de zahăr, amestecăm și vom lăsa orezul la răcit. Orezul cu lapte este gata și este foarte delicios! Poftă bună!