(Daca tineti post nu puneti oua,in loc de unt puneti ulei si in loc de lapte apa.)
Mod de preparare crema:
Am pus laptele si untul intr-o oala la foc pana sa topit untul.
Apoi am lasat sa se raceasca ,adica,sa pot framanta cu el,sa fie caldut.
Am pus intr-un lighean faina si drojdia.
Intr-un bol adanc am pus zaharul, un praf de sare, esenta de vanilie si cele 2 galbenusuri si am amestecat usor.
Am pus si laptele cu untul topit (caldut), am adaugat coaja de portocala si am amestecat ca sa se omogenizeze.
Aceasta compozitie am turnat-o peste faina si am framantat.
Cantitatea de faina difera de tipul de faina folosit daca aluatul e lipicios mai puneti putina faina,sau,poate ,mai aveti nevoie de putin lapte.
Framantati aproximativ 10 minute.
Am uns aluatul cu putin ulei,l-am acoperit cu un prosopsi l-am lasat sa dospeasca la loc cald ferit de curent,pentru aproximativ o ora.
Dupa ce a crescut aluatul,am modelat mucenicii.
Am impartit aluatul in 2 jumatati, apoi fiecare jumatate in 6 bucatele (12 bucatele in total).
Fiecare bucatica de aluat am modelat-o mai intai in forma de snur (undeva intre 35 si 40cm lungime).
Am lipit capetele snurului formand un cerc, apoi am rasucit cercul pentru a forma cifra 8.
La fel am facut si cu cealalta parte de aluat.
Am asezat mucenicii in tava de la aragaz tapetata cu hartie de copt,lasand ceva distanta intre ei ca sa aiba loc sa creasca.
Am lasat mucenicii sa se odihneasca vreo 20 de minute.
Dupa ce au trecut cele 20 de minute am uns mucenicii moldovenesti cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte si am pus tava in cuptorul preincalzit la 150 de grade pentru cuptorul electric) timp de 20 de minute (sau pana se rumenesc frumos).
In timp ce mucenicii moldovenesti se coc,pregatim siropul.
Am pus 100gr zahar si 200ml apa intr-o craticioara, pe aragaz, si am lasat sa fiarba 4-5 minute (din momentul in care a dat in clocot).
Dupa ce am luat craticioara de pe foc am adaugat si esenta de vanilie si am lasat siropul sa se racoreasca.
Mucenicii si siropul fiind gata, ne putem apuca de insiropat. Cand ii insiropam, mucenicii trebuie sa fie calduti iar siropul la fel.
Am luat cate un mucenic, l-am scufundat in siropul de zahar si l-am intors de 2-3 ori de pe o parte pe cealalta ca sa absoarba putin lichid.
Puteti tine mucenicii mai mult sau mai putin in sirop, in functie de cat de insiropati ii vreti.
Dupa insiropare, am asezat mucenicii pe un platou ca sa se zvinte putin. I-am uns apoi cu miere pe fiecare in parte si am presarat deasupra nuca macinata.
Foarte pufosi, insiropati si aromati, mucenicii moldovenesti sunt pur si simplu minunati,cu siguranta o sa mai fac o tura
Pana la urmatoarea reteta sa aveti spor,cu drag Anyta!