PREPARARE
30Gatire
50Timp total
80Bucatarie
RomâneascăPORTII
28FEL
DESERTAluat:
- -1 kg faină
- -7 gălbenușuri
- -coaja de la o lămâie
- -coaja de la o portocală
- -250 g zahăr
- -300 ml lapte cald
- -50 g unt moale
- -50 ml ulei
- -45 g drojdie proaspătă
- -200 g de smântână
- -1 lingură esență de vanilie
Cremă:
- -5 albușuri
- -400 g de nucă măcinată
- -150 g de zahăr
- -2 linguri cacao
- -1 lingură esența de rom
- -250 gr rahat
Salvează acum această rețetă de cozonac pufos cu smântână, nucă, cacao și rahat dulce! Această rețetă în opinia mea este cea mai bună, cozonacii ies foarte pufoși, aromați, se rup fâșii, nu crapă, cresc foarte bine și ies exact așa cum și-ar dori orice gospodină!
Mod de preparare aluat cozonac cu smântână:
Făina se cerne și pregătim maiaua. Într-un vas punem drojdia cu 1 linguriță de zahăr, 4 linguri de lapte călduț, 1 lingură faină, amestecăm energic și lăsam să își dubleze volumul. După ce maiaua își dublează volumul o punem peste făină. Adăugăm gălbenușurile de ou, lămâia, portocala și laptele călduț, în care am dizolvat zahărul și am pus vanilia. Adăgăm și smântâna, untul și uleiul, apoi frământăm cam 20 de minute în total. Lăsăm la dospit 1 oră bună.
Mod de preparare cremă:
Bateți bine albușurile cu zahărul, până devin o bezea, apoi adăugați nuca, romul și cacao. Vom împărți aluatul în patru părți egale, îl întindem cu sucitorul, punem crema, apoi rahatul, după care îl vom împleti și îl mai lăsăm la crescut în tăvi aproximativ 20 de minute. Înainte să băgăm cozonacii în cuptor, îi vom unge cu gălbenuș de ou, presurând apoi zahăr granulat și câteva nuci. Lăsăm tava la cuptor timp de o 1 oră la 160 de grade cu ventilație.
Dacă vedeți că încep să se înnegrească pe deasupra de la caldură, puneți peste ei o hârtie de copt. Vă doresc poftă bună. Cu drag, Anyta!
Dacă nu v-ați abonat încă la canalul meu de Youtube, vă invit să o faceți, căci acolo veți găsi multe alte rețete delicioase!
Puteți vedea rețeta video pentru cozonacul cu smântână mai jos:

Recenzii (51)
Recenzii
Retete recomandate
Blat:
- – 5 ouă
- – 200 gr ciocolata cu lapte
- – 270 gr unt topit
- – 200 gr faina
- – 30 gr Cacao
- – 100 gr zahar
- – 10 gr praf de copt
- – varf cutit sare
Crema de Vanilie:
- – 500 ml lapte
- – 100 gr zahar
- – 40 gr amidon de porumb
- – 6 galbensuri
- – 2 lingurite esenta de vanilie
Glazura de Ciocolata Alba:
- – 150 gr ciocolata alba pt glazuri ( candy melts )
- – 80 gr frica lichida
- – 50 gr unt
Coji de nuci:
- – 200 gr unt 82% grăsime
- – 600 gr făină
- – 4 ouă
- – 3/4 linguri zahar
- – vârf cuțit de sare
- – coaja de la 1 lămâie
Cremă:
- – 450 ml smântână pentru frișcă
- – 450 gr ciocolată 55 % cacao
- – 120 gr zahăr
- – 120 gr unt
- – 200 ml smântână pentru frișcă
Blat negresă:
- 300 gr făină
- 2 ouă
- 50 gr cacao pudră
- 120 ml ulei
- 150 gr zahar
- 1 lingurita praf de copt
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 240 ml lapte
- 220 gr nuci bucăți
Decor:
- 250 gr nutella
- căpșuni
- ciocolată
Coji:
- -250 ml apă
- -150 ml ulei
- -1 praf de sare
- -200 g făină
- -5 ouă
Cremă de vanilie:
- -12 galbenușuri
- -200 gr. zahăr
- -1 litru de lapte
- -80 gr. amidon de porumb
- -1 linguriță esență de vanilie
- -200 g smântână pentru frișcă (se bate și se amestecă cu cremă de vanilie rece)
- – 50 g zahăr
Glazură:
- -200 g ciocolată
- -100 g frișcă lichidă
Blat:
- – 6 ouă
- – 1/2 linguriță sare
- – 150 g zahăr
- – 40 ml apă
- – 40 ml ulei
- – 200 g de făină
- – 3 linguri de praf cacao
- – 1 linguriță praf de copt
- – 1 lingură esență de vanilie
Cremă: (Ganache de ciocolată)
- – 600 g ciocolată cu lapte
- – 350 ml smântână pentru frișcă
- – 50 g de unt
Sirop:
- – 400 ml apă
- – 2 linguri praf de cappuccino
- – 5 ml esență rom
- – 8 linguri de zahăr
Glazură:
- – 150 g ciocolată amăruie
- – 150 ml frișcă lichidă
- – 30 g unt
Decor:
- – 150 ml smântână pentru frișcă
- – 1 lingură praf cacao
- – 50 g zahăr
Foi:
- – 1 ou
- – 3 linguri de miere
- – 150 g zahăr
- – 2 linguri lapte
- – 1/2 plic praf de copt
- – 50 g unt
- – 2 linguri cacao
- – 350 g făină
- – 100 g biscuiți (aproximativ)
- – un pahar de lapte
Cremă de vanilie:
- – 6 gălbenușuri
- – 100 g zahăr
- – 500 ml lapte
- – 40 g amidon
- – 2 linguri esență de vanilie
- – 300 gr unt (de la temperatura camerei, care se amestecă cu crema de vanilie când e rece)
Glazură de ciocolată:
- – 75 g ciocolată
- – 50 ml smântână pentru frișcă
- – 10 g unt
Lasă un răspuns
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *